NYT SE ON VIRALLISTA!

07.05.2021

Cafe Nappaa tulee olemaan liikkuva ulkoilmakahvila!


Ollaan niin ylpeitä, että vihdoin saadaan julkistaa meidän tuleva liiketila ja konsepti. Cafe Nappaa tulee toimimaan kahvilavaunusta käsin eri puolilla Pirkanmaata koko kesän! 

Vaunun tämän hetkinen pohja. Ei malteta oottaa, että päästään toteuttamaan meijän visio!
Vaunun tämän hetkinen pohja. Ei malteta oottaa, että päästään toteuttamaan meijän visio!

Kaikkihan alkoi siitä, kun alkuperäisen suunnitelman liiketila peruuntui yllättäen ja meidän täytyi keksiä täysin uusi suunnitelma. Samana päivänä, kun saatiin nuo huonot uutiset, pidettiin TAMKin rehtorille ja muulle koulun johtoryhmälle kahvitusta. Kerroimme suunnitellusti toiminnastamme ja suunnitelmastamme, sekä mainitsimme juuri saamamme huonot uutiset. Avasimme onneksi suumme juuri oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, sillä saimme tukijaksemme itse Tampereen ammattikorkeakoulun! Sieltä itse rehtorimme heitti idean jo mm. Helsingin alueella toimivista liikkuvista kahviloista. Mehän innostuttiin ideasta ja lähdettiin hahmottelemaan ja selvittämään speksejä voisiko se toimia täällä Tampereellakin. Parasta tässä oli se, että meille annettiin mahdollisuus esittää ideamme ja suunnitelmamme koululle, joka esitti kiinnostuksensa rahoittaa tämän hankkeen. Ihan tajutonta!

No me tietysti lähettiin heti suunnittelemaan ja tutkimaan, millaisia vaihtoehtoja on jo olemassa ja mikä voisi toimia käytännössä. Yksi suuri inspiraation lähde oli tietysti Helsingissä toimiva Pullabiili, joka elää kirjaimellisesti meidän unelmaa. Lähdettiin selvittämään olisiko kahvila-autoja saatavilla, sillä se olisi meidän kannaltamme tietysti helpoin vaihtoehto. Pohdittiin myös kahvila-auton rakentamista pakettiautosta, mutta valitettavasti ajalliset resurssit olivat tiukalla. 

Saatiin meidän avuksi konetekniikan kolme vaihto-opiskelijaa Belgiasta. Neal, Maxime ja Tom vastasivat teknisen puolen suunnittelusta. Vaikka autoa ei lopulta rakennettukaan, saatiin uusia kansainvälisiä ystäviä ja muistellaan lämmöllä kaikkia hauskoja hetkiä, joita päästiin heidän kanssaan kokemaan. Ihan mahtavia tyyppejä! 

Auto-suunnitelma kaatui lopulta moniin ongelmiin. Yksi iso ongelma oli saatavuus, sillä aikataulu oli tosi tiukka. Lisäksi auton ylläpitokustannukset ovat korkeammat ja myös riskit suuremmat. Esimerkiksi jos auton moottoriin olisi tullut vika, liiketoimintamme olisi pysähtynyt ja olisimme jumissa paikallaan kalliin korjauslaskun kanssa. Sen vuoksi me lähdimme pohtimaan muita ratkaisuja ja päädyttiin vaunuihin. 

Lähdimme etsimään vaunuja ja löydettiinkin yks ihan täydellinen, joka oli vielä kaiken lisäksi valmiiksi Tampereella ja varustus olis ollu kohillaan. Me rakastuttiin siihen ihan täysin ja lähettiin pitchaamaan sitä rahottajille, eli meidän koulutusalan päättäjille ja opettajille. Se ei ollu ihan yksinkertainen prosessi, sillä se vaati paljon perehtymistä, erilaisten asiakirjojen laatimista, argumentteja ja byrokratia toi omat viivästyksensä prosessiin. Lopulta kun saatiin vihreää valoa, oli vaunu jo kerennyt mennä. No, jotain positiivista siinä oli, sillä saatiin vihdoin määriteltyä projektin budjetiksi 30 000€.

Myönteinen rahoituspäätös oli meille tosi tosi TOSI iso juttu. Oltiin niin iloisia ja ammatillisesti ylpeitä, että oltiin pystytty osoittamaan meidän ammattitaito, luotettavuus ja tajuttoman kova omistautuminen tätä projektia kohtaan. 

Mehän sitten otettiin yhteyttä kaikkiin mahdollisiin tahoihin, jotka sen kaltaisia vaunuja myyvät. Valmiit, tilauksesta valmistetut ratkaisut oli poissuljettuja, sillä aikaa suunniteltuun kauden aloitukseen oli enää 1,5 kuukautta jäljellä. Tässä kohtaa oli stressitaso HIEMAN korkealla. Hajotti ajatus, että ollaan onnistuttu saamaan 30 000 euron rahoitus, mutta kaatuisko tää siihen ettei mitään vaunua löydy! Olo oli turhautunut. Saatiin paljon vastauksia yrityksiltä, että ollaan tämän projektin kanssa myöhässä ja kaikki vaunut on jo mennyt. Tai sitten ne olisi pitänyt rahdata ulkomailta, mikä tietysti taas olisi maksanut lisää ja vienyt aikaa.

Just kun asiat taas näytti huonolta, pelastava enkeli ilmestyi. Opettajamme vinkkasi meille mentoriksi Nordic Gourmet Oy toimitusjohtajan, joka voisi neuvoa meitä käytännön asioissa ja hankintaprosessissa. Sovimme hänen kanssaan videopalaverin, jossa hän kertoi meille todella hyviä vinkkejä ja kokemuksiaan vastaavasta toiminnasta. Tapaamisen loppupuolella he muistivat, että heillä on yksi vaunu mielessä, jonka hankkimisessa voisivat meitä auttaa. Vaunu oli ollut aikaisemmin kahvilavaununa festareilla, joten se olisi ihan täydellinen meidän tarpeisiin. Sitten alkoi kuumeinen odottaminen.

Perjantaina sähköpostiin kilahti viesti, joka nosti kyyneleet silmiin. Saatiin tarjous mentorimme kautta, ja vieläpä meidän budjettiin sopiva! Lisäksi vaunun mukana tulisi vitriini, kahvitermarit, jääkaapit yms. eli meidän ei tarvitse kuin teipata vaunu uudelleen ja lisätä pienlaitteet ja ulkokalusteet. Ihan täydellistä!! Lähdettiin katsomaan vaunua meidän tutkinnon opettajan sekä autopuolen opettajan kanssa. Me oltiin tietysti jo ennen sinne menoa myytyjä, koska kuvien perusteella se oli ihan täydellinen ja oltiin tietysti myös vähän epätoivoisia, haha! Onneksi meillä oli mukana myös ammattilaisia, jotka tekivät mm. teknisestä puolesta huomioita ja hoitivat neuvotteluja parannuksista. Imettiin kaikki mahollinen tieto, kuinka paljon teippaukset maksaa, kauanko menee, miten siirtely tapahtuu yms. Mutta voi juku, se oli ehkä onnellisin päivä siihen mennessä. 

Pienen juhlahetken jälkeen tietysti alkoi taas seuraava jännitys, sillä tarjous oli voimassa kaksi viikkoa ja oltiin jo opittu, että isoissa organisaatioissa asioiden hoitamisessa voi mennä aikaa. Mutta meidän onneksemme koulun puolelta asiat hoituivat tosi sulavasti! Laitettiin hakemus Tampereen ammattikorkeakoulun tukisäätiölle, josta oltiin tosi kannustavia meidän projektia kohtaan ja koulu ilmoittikin myyjille, että ostopäätös on tehty.

Ollaan tosi tyytyväisiä ja kiitollisia yhteistyöstä Nordic Gourmet Oy kanssa, sillä vaunu tuotiin täysin käyttövalmiina, katsastettuna ja paranneltuna meille koululle. Ei oltaisi voitu parempaa toivoa. Vaunu tuotiin koululle vappuna, mikä kruunasi ihan todella onnistuneen sesongin. Kiitos vielä kaikille vappuna tilanneille, oli ihan tajutonta!

Nyt ollaan tehty suunnitelmia vaunun teippauksista. Tällä hetkellä vaunu on vielä edellisten käyttäjien jäljiltä violetti. Tosi hienoahan ois laittaa isot CAFE NAPPAA teippaukset ja pastellin värejä vaunuun, mutta koska vaunu jää restonomien ja Catering Studion käyttöön kun me jouluna valmistutaan, teippausten värimaailma pidetään neutraalina.

Ollaan tosi innoissaan siitä, mitä kaikkea vaunu voikaan olla tulevaisuudessa. Onko se sitten street foodia tarjoileva festarivaunu vai a la carte annoksia loihtiva tapahtumavaunu? Mahdollisuudet on rajattomat ja innovatiivisten restonomien käsissä tältä voidaan odottaa suuria! Senpä vuoksi päädyttiin tosi freesiin ja boheemiin tyyliin. Vaunuun on sommiteltu puulankku- ja valkotiili-kuosia. Se sopisi hyvin meidän tän hetkiseen suunnitelmaan puutarhajuhlat-tunnelmaisesta kahvilasta (kelatkaa lämmin kesäilta, puutarha ja jazz-musiikkia, oih!) Lisäksi sivupaneeleihin suunniteltiin liitutaulua, jotta hinnastot ja logot yms. muovautuvat moneksi. Ja totta kai erittäin tärkeän sponsorin TAMKin logot tulevat näkyviin! 

Voi pojat, ei malteta oottaa että päästään julkasemaan "ennen ja jälkeen" kuvia!
Voi pojat, ei malteta oottaa että päästään julkasemaan "ennen ja jälkeen" kuvia!

Tässäpä tiivistettynä meidän 2 kuukautta, joina on itketty ja naurettu, stressattu ja juhlittu. Mut tästä alkaa kunnolla meidän matka kahvilayrittäjinä ja avajaispäivääkin on jo pyöritelty kesäkuun puoleen väliin. Aletaan nyt päivittämään tätä kahvilan rakentamisprojektia ja kaikkea mitä siihen liittyy, kun vihdoin tää on virallista. Niin ihanaa!

Ps. Meillä on jo muutama vakiopaikka, jossa ollaan pääasiassa, mutta tarkoitus olisi myös jalkautua lähiöihin tuomaan tuotteita lähemmäs asiakkaitamme. Jos sulla on mielessä joku paikka, tapahtuma tai vaikka oma yksityistilaisuus, laita viestiä. Tehdään myös ihan päivän mittasia keikkoja!